LoRa ile Drone Kumandası Yapımı

LoRa ile Drone Kumandası Yapımı

Merhabalar Arkadaşlar bugün sizlerle beraber LoRa ile Drone Kumandası Yapımı işine gireceğiz. Bunun için Sx1278 entegresini kullanan 2 adet E32 433T20d modülü ve 2 adet arduino Nano kullanacağız. Yapacağımız örnekte RC uçak ve planör kumandalarında bulunan joystik ile yönlendirme bilgilerini alıp diğer Arduino nano ya kablosuz bir şekilde lora modülleri yardımıyla göndermeye çalışacağız. Burada bir Arduino bizim uzaktan kumandamızı diğer Arduino ise bizim uçağımızı temsil edecek.

LoRa ile Drone Kumandası Yapımı

Photo by Anamitra Dasgupta from Pexels

Bu proje kullandığım parçalar ve satın alma linkleri

e32 433T20d Başlangıç seti satın alma linki ->

Hazır PCB devresini ve diğer malzemeleri aldıktan sonra PCB üzerine Arduino nano’yu ve besleme kısmını lehimledim. adaptör ile 9 volt besleyeceğim için Arduino UNO üzerindeki devreyi koruma elemanlarını kendi PCB de kopyaladım. Lora modülü TTL seviyesi 3.3 volt ve Arduino nano’nun pinleri 5 volt olduğu için Tx kısmana basit bir 20k/10k gerilim bölücü ekledim. PCB de hem yerleri hem de değerleri yazdığı için bir karışıklık yaşamazsınız.

Sonuç olarak PCB şu şekil bir şey oldu:

Dilerseniz sök tak kolay olsun diye soketli bir yapıda yapabilirsiniz siz. Henüz Lora modülüne parametre ayarlarını girmediğim için lehim yapmadım. Lora modülüne parametre ayarlarını girdikten sonra lehim yapacağım. Şimdi Lora modülüne yani E32 433T20D modülüne parametre ayarlarını girelim:

Lora modülünde parametre ayarlarını değiştirebilmek için ben usb stick kullanıyorum. Arduino üzerindende yapılabiliyor ama zor ve meşakketli bir iş ayrıca modülün yazdığınız parametre değerlerini alıp almadığını kontrol edemiyorsunuz. USB stick programlayıcısını kullanmanızı tavsiye ederim.

USB e15 t2 modülü satın almak için tıklayın

İndirme sayfamızdan indireceğiniz RF programını açınız. Karşınıza şöyle bir sayfa gelecektir.

öncelikle sağ üst köşeden dili ingilizce yapalım, sonrada usb stick parçasındaki jumperleri şu şekle getirip bilgisayara takalım.

bilgisayara şu şekilde bağladıktan sonra parametre ayarlarını girelim.

ben parametre ayarlarını şu şekilde girdim. Video da izlerseniz daha detaylı anlatıyorum bu kısımları.

Bu parametre ayarları kumanda kısmındaki LoRa modülünün ayarları, adres ve kanala dikkat edin. Çünkü bu kısımları biraz sonra kod kısmında kullanacağız.

Aşağıdaki ayarlarda karşı taraf bu örnekte uçağımızın içindeki LoRA modülü olarak düşünelim. Adres dışındaki bütün değerler aynı.

Şimdi kod kısmına geçmeden önce kuracağımız algoritmayı düşünelim. Kumanda üzerindeki joystick üzerinden bir analog read yapılarak joystick deki değişimleri alacağız. sonra da bu veriyi bir paket haline getirip uçağımızın içindeki lora modülüne göndereceğiz.

Neden AirRate 0.3 Kbps?

FEC nedir?

Fixed Mode nedir?

Bu soruları videoda daha detaylı anlatıyor olacağım.

Kumanda kısmının kod yapısı

Uçak kısmının kodu

Evet arkadaşlar benim anlatacaklarım bu kadar. anlaşılmayan veya sormak istediğiniz bir konu olursa youtubede yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

İyi günler dilerim.

N11 mağazamızdan güncel Lora ürünlerini görmek için Tıklayınız->

LoRa ile Drone Kumandası Yapımı” ile ilgili 4 görüş

  1. LOKMAN ÖZTÜRK

    Çok teşekkürler gayet açık ve netti. Ben çok kodlama filan bilmiyorum ama bir projem var. Mesela bir ısı sensörüm olsa, adlığım veriyi 5-10 km uzağa yollamak istesem, izlemem gereken yol nasıl olur. Yani bunun kodlamasını nasıl yapmam lazım. Bir yangın olabilir. Belirli bir ısı artışı gerçekleştiğinde bana uarı versin istiyorum. Ekranda o bilgileri görmek istiyorum

  2. umit

    hocam oncelıkle merhaba bılgı paylasımları ıcın tesekkurler ;

    program anladıgım kadarıyla sadece monıtorıng için ,

    yani yazılım konusunda ıyı degılım fakat ucak kısmında ornegın pvm pinlerı hangılerı goremedım ,bu projeyı yapmak ıstesek ucak kısmı nasıl yapılır tesekkurler

Yorumlar kapalı.